Kärsitkö motivaation puutteesta? Kokeile tieteellisesti vahvistettuja keinoja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Olipa kyse suursiivouksesta, intensiivisestä kuntosaliharjoittelusta tai opintojen tai työtehtävien loppuun saattamisesta, on asioiden toteuttamisessa usein yksi este: Sinä itse. Jotta motivaatio pysyisi tarpeeksi korkealla, kannattaa kokeilla kuutta tieteen nimissä toimivaksi todistettua kikkaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan aamulla on helpompi omaksua uusia tapoja, koska ihmisen elimistön kortisolimäärät ovat koholla. Aamuvirkut saavat tutkimuksen mukaan enemmän asioita aikaiseksi, joten kannattaa opetella uudenlainen rytmi elämään myös viikonloppuisin. Tavoitteet on myös helpompi saavuttaa, jos ne kirjoittaa ylös ja kertoo niistä kaverille. Tutkimusten mukaan tavoitteet saavuttaa paremmin, jos niistä ja etenemisestä keskustelee esimerkiksi ystävän kanssa säännöllisesti.

Sen sijaan, että keskittyisi suorittamaan asioita pitkällä aikavälillä ja suurissa kokonaisuuksissa, kannattaa tavoitteet jakaa osiin ja asettaa pienemmälle aikajanalle. Näin saa enemmän ja useammin onnistumisia elämään, ja suuremman tavoitteen saavuttaminen tuntuu mielekkäämmältä. Jokaisella tavoitteella tulee kuitenkin olla deadline, jotta työskenteleminen sen eteen säilyy olennaisena osana elämää.

Itsensä mollaaminen ja arvosteleminen tappaa motivaation helposti. Kannattaa kiinnittää enemmän huomiota onnistumisiin ja toimia itsensä suurimpana kannustajana. Tutkimusten mukaan ihmisten kannattaa uskoa itseensä. Ihminen voi saada kaiken mitä haluaa, mikäli hänellä on tarpeeksi tahdonvoimaa ja motivaatiota työskennellä tavoitteen saavuttamiseksi, PureWow muistuttaa.