Naiset ensikertaa ihotautilääkärillä – kuulivat viimein aknensa syyn

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet mieltävät finnejä ja aknea teini-iän ongelmaksi. Osa ihmisistä voi saada ensimmäiset finninsä kuitenkin vasta aikuisiällä. Ihon epäpuhtaudet ja laajempi akne voivat johtua monista eri syistä. Nyt kaksi naista kävivät ensimmäistä kertaa ihotautilääkärin vastaanotolla, jossa he saivat kuulla oman ihonsa tilanteen.

Alaina ja Bree kumpikin kärsivät aknesta. Alainalla on kystinen akne, joka johtuu runsaasta öljyn erityksestä ihossa ja perinnöllisistä tekijöistä. Öljy ja kuollut iho kerääntyvät syvälle karvatuppeen aiheuttaen tulehduksia ja arpeuttaen ihoa.

Breen ihon tilanne on paljon parempi kuin hän luuli. Kasvoilla olikin vain muutama aktiivinen näppy, ja suuri osa ihon värimuutoksista ja finneiltä näyttävistä näpyistä olikin vain vanhoja jälkiä, jotka ovat syntyneet ihon nyppimisestä. Bree tunnusti heti, että hän repii näppyjä, mikä osoittautuikin yhdeksi suurimmistä syistä, joiden vuoksi iho näytti huonommalta kuin se oikeasti oli.

Lääkärin mukaan huono ruokavalio vaikuttaa akneen ja pahentaa sitä. Etenkin nopeasti verensokeria nostavat ruoat ja herkut tulisi jättää pois, koska ne pahentavat ihon tulehdustilaa ja vaikeuttavat aknen parantumista. Vältettävien aineiden listalla ovat etenkin valkoinen riisi, sokeriset virvoitusjuomat ja paljon sokeria sisältävät herkut kuten keksit ja makeiset.