Ahdistavatko uutiset? Stressi voi pelastaa maailman

Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä jättää uutiset katsomatta ja lukematta, koska ne aiheuttavat enemmän mielipahaa kuin onnistumisen tunteita. Nykymaailma ja sen ongelmat saattavat tuntua ylitsepääsemätömän ahdistavilta ympäristökatastrofeineen, kouluammuskeluineen ja poliittisine tilanteineen. Ahdistus voi olla myös muutoksen alulle paneva voima.

Psykologian tohtori Alicia H. Clark kertoo YourTango-julkaisulle, että etenkin pienten lasten vanhemmat voivat ahdistua jälkikasvunsa tulevaisuudesta uutisia katsoessaan. Vaikka jokainen silmitön väkivallanteko voi turruttaa oloa, on niiden tiedostamisella äärimmäisen suuri merkitys.

Maailman tilanteen aiheuttama ahdistus ja stressi voi olla suurin voima, jonka avulla asioita muutetaan paremmaksi. Jokainen yksilö, yhteisö tai kansakunta voi ammentaa huoltaan kohti parempaa huomista. Ahdistus pakottaa muutoksiin.

Vaikka ihmiset saattavat tuntea olonsa voimattomaksi syöksykierteeseen lipsuvan maailman edessä, kannattaa omaksua uudenlaisia tapoja, joiden avulla voi parantaa omaa ja muiden elämää. Pelko ja ahdistus motivoivat toimimaan ja löytämään ratkaisuja.

Silmät ummistamalla tilanne ajautuu kaaokseen väistämättä. Energiaa kannattaa hyödyntää asioiden muuttamiseksi parempaan ja ennen kaikkea turvallisempaan suuntaan. Nyt päätetään se, mitä lapsemme saavat tulevaisuudessa kokea.