Hyviä uutisia! Seksi auttaa masennukseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksi on yksi olennaisin osa parisuhdetta. Kahden ihmisen välinen rakkaudenkemia saa hyvänolon tunteet äärimmilleen ja seksillä on todettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Seksi vaikuttaa myönteisesti myös mielenterveyteen.

Seksi vapauttaa mielihyvähormoneja kehossa. Se saa aikaan dopamiiniaallon, joka aktivoi kehon palkitsemiskeskusta. Tämän takia esimerkiksi vastarakastuneet parit saattavat viettää keskimääräistä enemmän aikaa vällyjen välissä, koska vartalon palkitsemiskeskus haluaa aktivoitua yhä uudelleen ja uudelleen. Samat hormonit tuottavat onnellisuuden tunteita, jolloin yleinen mieliala kohoaa.

Seksi nostaa usein myös oksitosiinin tuotantoa, mikä vähentää puolestaan stressiä ja ahdistusta. Oksitosiini on myös vastalääkettä masennukseen, Psychology Today muistuttaa. Seksiin liittyvät tutkimukset on toteutettu yleensä ihmisillä, jotka ovat vakituisessa parisuhteessa. Satunnaisen seksiseuran kanssa suoritetulla sessiolla ei välttämättä ole yhtä myönteisiä vaikutuksia mielenterveyteen, koska yhden yön jutuista voi tulla lopulta morkkis.