Applen Sirissä vakava turva-aukko – paljastaa viestejä lukitusta puhelimesta

Digi · Tim Isokivi

Applen iOS 11 -käyttöjärjestelmästä on paljastunut virhe, jonka ansiosta piilotettuihin viesteihin pääsee käsiksi puhelimen ollessa lukittuna. Se tapahtuu pyytämällä Siriä lukemaan ne.

iOS 11 -käyttöjärjestelmässä on mahdollista piilottaa ilmoitukset lukitusnäytöstä, jolloin niitä päästään lukemaan vasta avaamalla laite kasvontunnistuksella tai sormenjäljellä. Ilmoituksiin on kuitenkin mahdollista päästä käsiksi pyytämällä Siriä lukemaan ne.

The Verge -sivuston mukaan Siri voi lukea viestit jopa silloin, kun käskijänä on joku muu kuin iPhonen käyttäjä. Ilmoitusten lukeminen onnistuu pitelemällä kotinäppäintä alhaalla ja sanomalla ”lue ilmoitukset”.

Turva-aukko ei koske Applen omia sovelluksia, kuten iMessagea. Sen sijaan Siri pystyy lukemaan kolmannen osapuolen sovellusten, kuten esimerkiksi Whatsappin ha Gmailin ilmoitukset. Applen kerrotaan olevan tietoinen viasta ja korjaavan parhaillaan ongelmaa.