Mies oikeuteen koiransa tekemästä natsitervehdyksestä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Britanniassa kohistaan parhaillaan tapauksesta, jossa mies on joutunut leivättömän pöydän ääreen koiransa tekemästä natsitervehdyksestä. 30-vuotias Mark Meechan julkaisi jo vuosia sitten verkossa videon, jossa hänen Buddha-niminen koiransa teki tassullaan natsitervehdyksiä.

Video keräsi miljoonia katselukertoja, ja se sai aikaan paljon voimakkaita mielipiteitä puoleen ja toiseen. Nyt BBC kertoo, että brittiviranomaisten mielestä kyseessä oli rikos. Mark Meechan pidätettiin ja häntä syytettiin oikeudessa viharikoksesta.

Meechan itse kertoi tuomarille tehneensä videon ärsyttääkseen tyttöystäväänsä, mutta tuomari ei sitä uskonut. Tuomarin mukaan video julkaistiin verkossa ohjaamaan liikennettä äärioikeiston muuhun materiaaliin. Meechan sen sijaan kertoi ymmärtävänsä videon olevan monien mielestä ärsyttävä, mutta ainoastaan koomisessa ja satiirisessa mielessä.

Suomessa Helsingin käräjäoikeuden tuomari Jukka Jaakkola antoi vuonna 2009 tuomionsa, jossa huono vitsi todettiin laittomaksi. Tuolloin nettiaktiivi Matti Nikki tuomittiin sakkorangaistukseen, koska hän oli julkaissut parodiaversion Pelastakaa Lapset ry:n verkkosivustosta. Käräjäoikeus katsoi Nikin halventaneen alkuperäisen teoksen taiteellista arvoa, eli tulkitsi verkkosivun teokseksi.