Miksi pierut haisevat? Asiantuntijat kertoivat syyn

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaikki tietävät miltä kananmunapieru haisee. Harva kuitenkaan tietää, mistä suolistokaasun kammottava ja lähes muodon ottava haju johtuu. Nyt siihen on saatu selitys vatsaelinsairauksiin erikoistuneilta gastroenterologi David Bridgersiltä, Alex Shermanilta ja Samantha Nazarethilta.

Men’s Health on selvittänyt asiantuntijoiden avustuksella pierun hajun tieteellisen syyn. Olemme kertoneet jo aiemmin, että pieruista 21 prosenttia on vetyä, yhdeksän prosenttia typpeä, toiset yhdeksän prosenttia hiilidioksidia, seitsemän prosenttia metaania, neljä prosenttia happea ja yksi prosentti hajua aiheuttavaa vetysulfidia.

Pieruissa voi kuitenkin olla tiettyjen elintarvikkeiden nauttimisen takia myös muita rikkiä sisältäviä kaasuja, kuten ammoniakkia.

Nämä kaasut muuttavat normaalisti hajuttoman tuotoksen muotoon, mikä saa toisinaan jopa piereskelijän itse kalpenemaan. Pierut muodostuvat bakteerien hajottaessa ruokaa ruoansulatuskanavissa. Gstroenterologit muistuttavat, että ihmiset piereskelevät keskimäärin 15 kertaa päivässä. Liiallinen piereskeleminen on aina merkki suoliston jonkinlaisesta häiriöstä, kuten allergiasta.