Kannabiksen yhdiste voi auttaa päihderiippuvaisia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kannabiksesta löytyvästä kannabidiolista voi olla tulevaisuudessa apua erilaisten riippuvaisuuksien hoitoon. Sen on huomattu vähentävän alkoholi- ja opioidiriippuvuuden uudistumisen riskiä.

San Diegon Scripps-tutkimusinstituutti kokeili kannabidiolia rottiin, joille oli kehitetty alkoholi- ja kokaiiniriippuvuus. Kannabidiolia saaneet rotat sortuivat pienemmällä todennäköisyydellä nauttimaan alkoholia tai opioideja vieroittautumisen aikana.

Springer-julkaisun mukaan kannabidioli myös vähensi rottien riippuvuuteen liittyvää ahdistunutta ja impusiilvista käytöstä. Riippuvuuden uudistumisen riski oli vähentynyt vielä viisi kuukautta kokeen päättymisen jälkeenkin.

Kannabidioli ei päihdytä, vaan sen vaikutus on antipsykoottinen ja neuroprotektiviinen. Yhdisteestä saattaakin olla apua esimerkiksi Yhdysvalloissa nousussa olevan opidoidiriippuvaisuuden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kehittämisessä.