Suomalaistutkimus: Marjat saattavat auttaa syövän hoidossa!

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erilaisten marjojen positiivisista terveysvaikutuksista on tiedetty jo pitkään, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan niistä saattaisi olla apua jopa syövän hoidossa. Marjojen luontaisista väriaineista paljastui yllättävä piirre.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan marjojen väriaineet, antosyaanit, lisäävät sirtuiini 6 -entsyymin aktiivisuutta syöpäsoluissa. Sirtuiinit säätelevät solujen toimintaa vaikuttamalla niiden viestintäreitteihin.

Ikääntyessä sirtuiinien toiminta muuttuu, joka puolestaan johtaa monien saurauksen syntymiseen. Tutkimuksessa mustikan, mustaherkun ja puolukan sisältämän syanidin huomattiin lisäävän SIRT6-entsyymin määrää paksusuolen syöpäsoluissa. Se taas vaikuttaa syövän kehitykseen.

Itä-Suomen yliopiston tiedotteen mukaan tutkimus antaia uusia lähtökohtia SIRT6-entsyymin toimintaa säätelevien lääkkeiden kehittämielle. Tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedejulkaisussa.