Punkkari-kilpikonna hengittää genitaalialueiden avulla – vaarassa kuolla sukupuuttoon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Mary-joen kilpikonna, elusor macrurus, on yksi maailman uhanalaisimmista lajeista. Samalla erikoisen ulkonäön omaava kilpikonna on yksi maapallon vaikuttavimmista olennoista. Alle puolimetrinen kilpikonnalaji elää yhdessä ainoassa maailman joessa.

Australialaisessa Queenslandin Mary-joessa elävä kilpikonnalaji kasvattaa kehossaan leväkkeitä, jotka saavat sen ulkonäön muistuttamaan jalkapallokenttää tai vihreällä irokeesilla varustettua anarkistia. Kilpikonnan paritteluun käytetyt elimet pystyvät varastoimaan ilmaa, jonka ansiosta laji voi olla yhtäjaksoisesti vedenpinnan alapuolella peräti kolme päivää.

Mary-joen kilpikonna on listattu englantilaisten akateemikkojen eläintieteellisen seuran, Zoological Society of Londonin maailman uhainalaisimpien lajien listalle. Samassa luettelossa on myös 29 muuta eläintä, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, The Guardian uutisoi.