Riitele oikein parisuhteessa – kuuntele, ymmärrä ja sovi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tilastojen mukaan pariskunnat tappelevat 312 kertaa vuodessa. Riitelemisellä on tärkeä sija suhteessa, mikäli sen osaa tehdä oikein. Kun osapuolet tappelevat asioista, voivat he samalla syventää suhdetta, oppia tuntemaan toisiaan paremmin ja ratkaista ongelmia.

Parisuhteessa ilmenevän erimielisyyden ei saa vaikuttaa yhdessäolemiseen. Päinvastoin, riitojen on hyvä puhdistaa ilmaa ja opettaa kommunikoimaan oman kumppanin kanssa. Men’s Health -lehdelle vinkkinsä antaneen psykologi Phil Adamsonin mukaan puolisot voivat tapella ilman, että he kuitenkaan pilaisivat suhdettaan.

Riidat tulee tehdä kasvokkain. Puhelimessa, autossa tai tekstiviesteillä suoritettu kinastelu on tuhoisaa, koska kommunikoimisesta puuttuvat ilmeet ja toisen ihmisen reaktiot. Kaikista tärkeintä on kuunnella, mitä toinen osapuoli sanoo. Vielä tärkeämpää on ymmärtää puolison mielipahan aihe.

Riitelyä ei kuitenkaan kannata jatkaa loputtomiin. Riidat on aina sovittava. Tappelua ei ole järkevää jatkaa sen jälkeen, kun asiasta on selkeästi sovittu ja päästy yhteisymmärrykseen. Mielipahaa voi lievittää hauskalla tekemisellä tai hellittelyllä. Riidan aikana ei saa satuttaa toista edes sanoilla, mutta jos näin tapahtuu, tulee asia korjata välittömästi ja myöntää virheeksi.