Mykkäkoulu, haukkuminen ja kiusaaminen – nämä tavat johtavat eroon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Parisuhteessa on tärkeää omistautua ja sitoutua. Yhtä tärkeää on kumppanin kunnioittaminen sekä tarpeen vaatiessa joustaminen. Psykologit ovat nyt listanneet kolme suurinta ja todennäköisesti eroon johtavaa virhettä parisuhteessa.

Kumppanin leikkimielinenkin halveksunta on parisuhdetta myrkyttävä tapa. Vaikka sarkasmi on yksi älykkään huumorin muodoista, ei omaa rakasta saisi kiusata, loukata tai satuttaa. Pariskunta voi sopia, että kumppanista pyritään aina puhumaan kauniisti. Yhtä turmiollista on se, että haukkuu omaa puolisoaan muille ihmisille.

Kukaan ei ole täydellinen, mutta omasta mielitietystä tulisi aina olla ylpeä. Suhde tuhoutuu takuuvarmasti, jos ryhtyy arvostelemaan, valittamaan tai puimaan oman kumppaninsa ominaisuuksia muille ihmisille. Parisuhteen ongelmat tulee ratkaista yhdessä, eikä esimerkiksi kaverin kanssa, PureWow muistuttaa.

Mykkäkoulu on lapsellinen tapa välttää keskustelua ja siten myös ongelmien ratkomista. Osa ihmisistä pakenee aina riitojen aikana, jolloin ongelman ydintä ei saada selvitettyä. Ensin kannattaa miettiä oma mielipiteensä ja asiansa, jonka jälkeen ajatuksensa voi muotoilla myös kumppanille kerrottavaksi. Mikäli parisuhde kohtaa hankalia ongelmia, kannattaa piipahtaa parisuhdeterapiassa ennen kuin on liian myöhäistä.