Tutkijat selvittivät: Uranuksessa haisee pierulta!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Aurinkokuntamme seitsemäs planeetta, Uranus, on ollut lukuisten vitsien aihe sen nimen vuoksi. Kerroimme jo vuosi sitten kuinka Uranuksen todettiin haisevan todennäköisesti pierulta. Nyt tutkijat ovat saaneet asiaan varmistuksen, Nature Astronomy kertoo.

Uranuksella on runsaasti nestemäistä ammoniakkia ja metaania. Käytännössä tämä tarkoittaa, että planeetta haisee pierulle ja virtsalle. Rikkivety haisee tunnetusti mädälle kananmunalle, ja pitkälti sen ansiosta myös pierut haisevat pahalle. Virtsan voimakas haju puolestaan selittyy siinä olevalla ammoniakilla.

– Pahanhajuisimpia asioita olisivat luultavasti rikkivety ja ammoniakkia, NASAn Jet Propulsion -laboratorion tutkija Mark Hofstadter totesi vuosi sitten.

Uranuksen haisteleminen olisi käytännössä vaikeaa, sillä suurin osa voimakkaimmin haisevista kaasuista on jäätyneessä tilassa. Lisäksi ilman asianmukaista suojapukua Uranuksen pinnalla oleva ihminen kuolisi nopeasti äärimmäisen kylmyyden ja hapenpuutteen vuoksi. Hajut täytyisi siis jollain tavalla saada kuljetettua maapallolle jotta niitä päästäisiin haistelemaan.