Oletko naimisissa perfektionistin kanssa? Muista nämä asiat liitossa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä järjestää maustehyllyn aakkosjärjestykseen, pesee uunin kerran viikossa tai tankkaa auton aina täyteen kauppareissun jälkeen. Tällaisia ihmisiä voidaan kutsua perfektionisteiksi, sillä heidän yksi elämänsä tärkeimmistä asioista on järjestyksen ylläpitäminen ja tietynlaisten odotusten täyttäminen.

Perfektionistien kumppaneilta vaaditaan valikoivaa kuuloa, sillä ihan kaikkea suorittajatyypin sanelemaa ei kannata ottaa tosissaan. Kannattaa päästää perfektionistin höyryt toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Vaikka henkilö jynssäisi kylpyhuonetta motkottaen, ei hän välttämättä tarkoita valittamistaan tai uurastamistaan piikittelynä.

Perfektionistille kannattaa olla kiltti ja ymmärtäväinen, vaikka hän valittaakin väärin täytetyn astianpesukoneen takia. Harva täydellisyyteen pyrkivä ihminen tekee suorituksiaan tahallisesti. He on osa luonteenpiirrettä, jonka on myös todistettu peritytyvän. Perfektionistia kannattaa kuitenkin rakastaa, sillä kaiken muun lisäksi hän haluaa olla myös täydellinen kumppani.