Tutkimus vahvisti: Lihavuus aiheuttaa lähes aina terveysongelmia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ylipainon on todettu tieteellisesti tappavan enemmän ihmisiä kuin tupakoimisen. Uudessa tutkimuksessa on osoitettu, että vaikka liikalihava yksilö olisikin terve, on hänellä loppupeleissä huomattavasti muita suurempi riski sairastua vakaviin terveysongelmiin.

Wake Forest Bapist Medical Centerin tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa todettiin, että jo 13,5 kilon ylipaino voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja myöhemmin elämässä. Ylipainosta kärsivät sairastuvat herkemmin metaboliseen oireyhtymään ja sen aiheuttamaan diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä aivohalvaukseen.

Ainoa keino metabolisesta oireyhtymästä palautumiseen on laihduttaminen, jolloin vatsaonteloihin kertynyt ja tulehdustiloja elimistöön aiheuttava rasva poistuu. Tukimukseen osallistui 6.809 ylipainoista ihmistä 12 vuoden aikajaksolla. Heistä puolet sairastui tutkimuksen aikana metaboliseen oireyhtymään.