Yksinhuoltajaäidin toivomuslista: Nämä asiat haluaisin tehdä äitienpäivänä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yksinhuoltajan arki eroaa huomattavasti perinteisestä perhemallista. Siinä, missä klassisessa perheessä on kaksi aikuista ottamassa vastuuta, joutuvat ja saavat yksinhuoltajat tehdä kaiken yksin. Äitienpäivän ateriat ja juhlinnat ovat harvinaista herkkua äideille, jotka kasvattavat lapsensa ilman toista vanhempaa.

Äitienpäivään kuuluvat perinteisesti perheen mammalle suotu vapaapäivä arjen tehtävistä. Äitiä saatetaan hemmotella maukkaalla aamiaisella ja lahjoilla. Yksinhuoltajille äitienpäivä usein tarkoittaa tavallista sunnuntaita.

Mikäli lapset ovat pieniä, hoitaa ykisnhuoltajaäiti juhlapäivän aamupalajärjestelyt kaupassa käymisineen ja kahvinkeittoineen itse. Toki lasten kanssa voi nauttia spesiaalitekemisestä, mutta toisinaan yksinhuoltajat haluavat viettää vapaapäivänsä mahdollisimman rennosti kotioloissa oleskellen. Nyt Popsugar on listannut yksinhuoltajaäitien toiveita, mitä he haluaisivat tehdä äitienpäivänä, mikäli heille suotaisiin siihen mahdollisuus.

Työssäkäyvät yksinhuoltajaäidit saavat harvoin vapaata. Tilanne on toinen yhteishuoltajuudessa olevilla vanhemmilla, jolloin jälkikasvu saa nauttia vuorollaan molempien huoltajiensa kanssa vietetystä ajasta. Äitienpäivänä kaipaisi kuitenkin erikoishetkiä esimerkiksi kauniissa säässä ulkoillen ja oleskellen. Olisi varmasti ihana nauttia hiljaisuudesta esimerkiksi veden äärellä kirjaa lueskellen.

Yhden aikuisen taloudessa joutuu tavallisesti laskemaan tarkemmin myös rahan käyttöä. Moni yksinhuoltajaäiti toivoo, että voisi edes yhtenä päivänä elää vailla rahahuolia. Äidit haluaisivat tarjota lapsilleen vain parasta, ja mainion lahja äitienpäivänä olisi esimerkiksi se, että voisi toteuttaa ipanoidensa unelmien aktiviteettia ilman, että jokaista käytettyä euroa tarvitsisi laskea.

Nautinnollista olisi myös saada hierontaa, kauneudenhoitoa tai vaikkapa ilmainen visiitti kampaajalle. Toisinaan äidit kaipaavat irtiottoa ja vaikka viikonlopun pituinen loma lasten kanssa saattaisi saada tavallisen arjen maistumaan makeammalta. Yksi toive on myös se, että yksinhuoltajaäitien ei tarvitsisi tehdä äitienpäivänä ruokaa, siivota tai pestä pyykkiä. Toisinaan hemmotteluksi voisi riittää rasiallinen laadukasta suklaata tai yksinkertaisesti hetki, jolloin saa olla tekemättä yhtikäs mitään. Onko lähipiirissäsi yksinhuoltajaäiti? Muista häntä äitienpäivänä.