Mahtavaa! EU on kieltämässä kertakäyttöiset muovituotteet

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Euroopan unioni on seuraamassa Britannian esimerkkiä muovijätteen vähentämiseksi. EU:n komissiossa suunnitellaan parhaillaan muovistrategiaa, jonka puitteissa kiellettäisiin muovisten kertakäyttöesineiden valmistaminen ja myyminen.

Esimerkiksi pillit, vanupuikot, kertakäyttöhaarukat, muovituopit ja muovista valmistetut kalastusvälineet kielletään uuden EU:n komission tehtaileman lakiesityksen mukaan. Samalla vaaditaan, että tuotteiden pakkausmateriaalit muutetaan kierrätettäviksi.

Muovistrategiasta ei ole vielä annettu virallisia tiedotteita, mutta sen lakiesitys on vuotanut jo nettiin.

Muovijäte on yksi maailman suurimmista ympäristöongelmista. Esimerkiksi Iso-Britanniassa kielletään kaikki mikrohelmiä sisältävät kosmetiikkatuotteet, tarjotaan muovipusseja asiakkaille vain maksusta ja tarjotaan ihmisille noutokahvia edullisemmin kestomukiin ostettuna. Maapallolla tuotetaan vuosittain noin 90 miljardia kiloa muovijätettä, josta noin kymmenen prosenttia päätyy meriin.