Instagram heikentää naisten itsetuntoa – jo tunti on vahingollinen

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalisen median vaikutuksista lasten ja nuorten mielenterveyteen on tehty jo useita tutkimuksia. Sosiaalisen median sovellukset luovat etenkin teini-ikäisille tytöille paljon ulkonäköpaineita. Nyt uudessa tutkimuksessa on saatu kuitenkin selville, että se luo paineita myös aikuisille.

Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jossa tutkittiin Facebookin, Instagramin ja Pinterestin vaikutusta 100 naisen itsevarmuuteen. Naiset jaettiin neljään ryhmään sen mukaan paljonko aikaa he käyttivät päivittäin sosiaalisessa mediassa. Sen jälkeen naiset saivat eteensä kyselyn, jossa oli kysymyksiä koskien heidän itsevarmuuttaan ja minäkuvaansa.

Tutkimusta johtanut Martin Graff huomasi tuloksista heti, että mitä pidempään naiset olivat katselleet muiden naisten kuvia sosiaalisessa mediassa sitä huonommat ajatukset heillä oli itsestään. Naiset vertaavat itseään herkästi toisiin naisiin nähdessään sellaisia kuvia, jotka tekevät heihin vaikutuksen. Noin tunnin viettäminen eri sovelluksissa sai aikaan sen, että naiset kokivat olonsa epävarmaksi ja heidän itsetuntonsa oli laskenut.