Tutkijat: ”Päänsiirtoleikkaus tekisi ihmisestä hullun”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Italialainen neurologian tohtori Sergio Canavero julisti viisi vuotta sitten suorittavansa maailman ensimmäisn päänsiirtoleikkauksen. Pään siirtämiseen liittyy runsaasti myös eettisiä kysymyksiä, joihin riippumattomien tutkijoiden ryhmä on nyt ottanut kantaa.

Tutkijajoukko on julkaissut artikkelin, jossa kysytään, onko ihmiskunta valmiina päänsiirtoleikkauksiin. Vaikka vaikea leikkaus onnistuisi, ei uuden kehon saanut ihminen välttämättä selviäisi muutoksesta tervejärkisenä. Pääsiirrännäisleikkauksen läpi käynyt ihminen saattaisi tutkijoiden mukaan vieraantua uudesta vartalostaan niin paljon, että tulisi lopulta hulluksi.

Tiedemiesryhmän mukaan ihmiskunta ei toisin sanoen ole valmis päänsiirtoihin. Eettiset ja moraaliset ongelmat voivat heidän mukaansa muotoutua jopa suuremmiksi esteiksi kuin varsinainen leikkaus. Seuraukset ja stressi voivat olla katastrofaalisia, raportissa pohditaan.

Sergio Canavero on tiedottanut, että suorittaa vaativan leikkauksen kiinalaisen kirurgiryhmän avustamana. Neurologian tohtori on vakuuttanut, että pystyy muuttamaan esimerkiksi pyörätuoleissa istuvien ihmisten elämän siirtämällä heidän päänsä toimivaan vartaloon. Ensimmäinen leikkaus on tarkoitus suorittaa kiinalaiselle henkilölle Harbin lääketieteellisessä yliopistossa kokeneen kirurgi Xiaoping Renin työryhmän avustamana. Sama tiimi toteutti taannoin käden siirtoleikkauksen onnistuneesti Yhdysvalloissa.