Nyt tuli vakava varoitus: ”Drone-toiminnalla voi olla vakavat seuraukset”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ilmailun ammattilaiset ovat ilmaiseet vakavan huolensa viime aikoina lisääntyneestä vastuuttomasta drone-toiminnasta. Näyttää siltä, että drone-toiminnan kasvun myötä joukkoon on tullut myös vastuuttomia ilmailun turvallisuudesta piittaamattomia lennättäjiä.

Trafin mukaan läheltä piti -tilanteiden lukumäärät erityisesti lentoasemien läheisyydessä ovat kasvussa, ja ne ovat olleet luonteeltaan entistä vakavampia. Liikenteen turvallisuusvirastolle raportoiduissa tapauksissa droneja on lennätetty sellaisissa korkeuksissa, että tämänkaltainen toiminta ei olisi luvallista missään Suomen ilmatilassa.

– Tapauksissa on kyse ilmaliikenteen vaarantamisesta ja ilmaliikenteen sujuvuuden häiritsemisestä, jotka molemmat ovat rangaistavia tekoja, Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola kertoo.

Droneja on myös lennätetty lentoasemien välittömässä läheisyydessä alueella, jossa lennättäminen on kielletty. Tällainen säännöistä piittaamaton ja vastuuton toiminta on laitonta.

– Viimeaikaiset Drone-havainnot Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella osoittavat, että osa drone-harrastajista ei ole välittänyt turvallisuusuusmääräyksistä. Turvallisuus on ilmailun kivijalka ja edellytämme turvallisuuskulttuuria myös drone-harrastajilta, Finnairin lentotoiminnan johtaja Jari Paajanen kertoo.

Matkustajalentokoneet on sertifioitu kestämään yksittäiset lintutörmäykset, mutta dronen osuminen ilma-alukseen aiheuttaa huomattavasti samanpainoista lintua vakavamman vahingon. Välinpitämätön drone-toiminta aiheuttaa myös taloudellisia tappioita, jotka syntyvät turvallisuuden vuoksi tehdyistä liikenteen uudelleenjärjestelyistä. Näin ollen myös vahingonkorvausvaateet saattavat olla mittavat.