Vain munattomat miehet ghostaavat – aikakauden yleisin katoamistemppu

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Treffikulttuuria harjoitetaan nykyisin lähinnä pikaviestinpalveluiden avulla. Viestittely- tai snäppäilykumppani valikoituu joko sosiaalisesta mediasta tai treffisovelluksesta lähinnä kuvien ja muutamien esittelylauseiden perusteella. Harva kuitenkaan tutustuu uusiin tuttavuuksiin aidosti ja ajan kanssa.

Instagram

Nykyajan trendinä on kartoittaa potentiaalisten kumppaneiden tarjontaa jopa niin paljon, että lopulta saattaa jäädä joka tapauksessa yksin. Mikään ei riitä. Joillakin sinkuilla saattaa olla treffisovelluksissa satoja mätsejä, vaikka he eivät todellisuudessa edes hae satunnaisia flingejä enempää. Kulttuuri on pinnallinen ja ihmisistä on tullut kertakäyttötavaraa.

Ghostaaminen tarkoittaa yhtäkkistä hiljenemistä ja viestittelyseuran tai jopa deitin totaalista hylkäämistä. Katoamistemppu tapahtuu yleensä varoittamatta ja silmänräpäyksessä. Raukkamainen karkuun juokseminen ilman selityksiä on valitettavan yleistä, vaikka jokainen treffikentällä samoileva tietää raa’an pelin säännöt.

Ghostaaminen on tavallaan sama asia kuin olisi lähtenyt ennen vanhaan viemään roskapussia palaamatta koskaan takaisin. Näitä ihmisiä on ollut aina olemassa, mutta ennen heitä pidettiin julkeina, itsekkäinä ja leväperäisinä. Nykyisin tällainen käytös on sallitumpaa, vaikkakin hyvien tapojen vastaista. Siksipä olisikin kunniallisempaa kertoa syy yhteydenpidon lopettamiseen sen sijaan, että käynnistää radiohiljaisuuden ilman selityksiä.

Katoamistemppuja harrastavat niin naiset kuin miehet. Yleensä se kielii vain henkilön kykenemättömyydestä rehelliseen ja reiluun käytökseen. On helpompi jättää toinen ihminen nallina kalliolle sen sijaan, että vaivautuisi kertomaan syitä kiinnostuksen loppumiselle tai suoranaiselle valehtelemiselle. Jokainen on tarpeeksi järkevä ymmärtämään, että tunteet ja mielenkiinnot voivat muuttua nopeastikin.

Sitä on kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi ghostaamista harrastava sinkku haluaa toiselle ihmiselle väkisin arvottoman olon? Ilman selityksiä tapahtuva katoamistemppu jättää jälkeensä suuren määrän kysymyksiä. Hylätty saattaa miettiä, että hänessä on varmasti ollut vikaa, jos toinen ei halua antaa edes syytä hylkäämiselle. On totta, että nykyajan deittikulttuuria ei kannata ottaa liian vakavamielisesti, mutta sitä suuremmalla syyllä totuuden kertominen luulisi olevan helpompaa.

Kyse ei kuitenkaan ole elämästä ja kuolemasta. Ghostaaminen ainoastaan muuttaa kaiken aiemmin tapahtuneen yhteydenpidon suureksi kusetukseksi ja ajan hukkaamiseksi, vaikka tilanteen olisi voinut hoitaa aikuismaisesti kertomalla rehellisen syyn: ”Tarkoitukseni ei ole loukata, mutta…”

#truth #ghosting #ghostedhunters

A post shared by Ghosted Hunters Podcast (@ghostedhunters) on