Volvo esitteli automaattisesti rantautuvan huvijahdin – kapteeni ei edes koske ruoriin

Autot Lux Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Markkinoilla on nähty lukuisia itsestään parkkeeraavia automalleja, ja nyt samaista teknologiaa ollaan tuomassa myös vesille. Ruotsalainen Volvo Penta on esitellyt viikonloppuna itsestään telakoivaa jahtia.

Näillä näkymin vuonna 2020 markkinoille saapuvaa tekniikkaa esiteltiin Ruotsissa järjestetyssä Volvo Ocean Race -tapahtumassa. Siellä yli 20 metriä pitkä jahti telakoitui kahden Ocean Race 65 -veneen välissä sijaitsevaan kapeaan tilaan.

Järjestelmän kerrotaan kykenevän nopeisiin säädöksiin esimerkiksi vaihtelevan tuulenvoimakkuuden ja sääolosuhteiden perusteella. Aluksen kapteenin ei edes tarvinnut koskea ruoriin jahdin telakoidessa itse itsensä.

Aluksen sisällä täytyy kuitenkin Mashable-sivuston mukaan olla toimenpiteen aikana joku, joka voi hätätilanteen sattuessa keskeyttää telakoitumisen. Jahdin järjestelmä kykenee varoittamaan kapteenia mahdollisesta törmäyksestä.