”Aiheuttaako masturboiminen aknea?” – näin ihotautilääkäri vastasi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Masturboimista, eli itsetyydytystä on pidetty aikoinaan paheellisena ja vahingollisena tapana. Nykyisin omaromantiikka mielletään osaksi tervettä seksuaalisuutta ja seksielämää. Masturboimisella on todettu olevan terveysvaikutuksia niin kehon kuin mielen hyvinvointiin.

Yllättäen kyllä, masturboimisen on yhtäkkiä uskottu lisäävän aknea. Googlen hakukone listaa lähes miljoona tulosta kysymyksille, joissa ihmiset pelkäävät itsetyydytyksen lisäävän finnejä ja näppylöitä kasvoissa. Kaukaa haettu selitys löytyy joidenkin mukaan hormoneista, sillä itsetyydytys tuottaa osittain samoja hormoneja kehoon kuin mitä tavataan aknessa, Popsugar paljastaa.

Ihotautilääkäri Adam Friedman sanoo, että masturboiminen EI aiheuta tai lisää aknea. Iho-ongelmat lisääntyvät yleensä muiden hormonitoimintojen vaikutuksesta tai huonosta hygieniasta. Ihotautilääkärin mukaan itsetyydytys voi jopa vähentää aknen oireita, koska orgasmin myötä kehoon vapautuu tulehdustiloja vähentäviä ja stressiä lievittäviä hormoneja. Ihonhoitoa voi kuitenkin suorittaa parhaiten oikeanlaisia tuotteita käyttämällä.