Yhdysvallat hyväksyi kannabispohjaisen lääkkeen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suhtautuminen kannabikseen niin lääke- kuin viihdekäytössä on muuttunut merkittävästi ympäri maailman. Nyt Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto on hyväksynyt maan ensimmäisen kannabiksesta johdetun lääkkeen myynnin.

Lasten epilepsian hoitoon tarkoitettu Epidiolex sisältää hampussa esiintyvää kannabidiolia. Kannabidioli ei päihdytä, ja siitä on havaittu olevan apua erityisesti epilepsian harvinaisiin muotoihin lukeutuvien Lennox-Gatautin ja Dravetin oireyhtymien hoitoon.

Epidiolexia on The Guardian -lehden mukaan annettu Iso-Britanniassa jo yli 50 epilepsiasta kärsivälle lapselle. Sitä jaetaan 1.500 hengelle ympäri maailman ilmaiseksi osana kliinistä tutkimusta.

Dravetin oireyhtymä ja Lennox-Gatautin oireyhtymä ovat molemmat vaikeahoitoisia lapsuusajan epilepsian muotoja. Niihin kuuluvat kohtaukset voivat laueta helposti ja koitua jopa hengenvaarallisiksi. Monet perinteiset antiepileptiset lääkkeet tehoavat oireyhtymiin heikosti.