Ärsyttääkö hanasta tippuvien pisaroiden ääni? Tutkijat löysivät ratkaisun

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pienet ja arkipäiväisetkin äänet voivat aiheuttaa suurta ärtymystä ja jopa kärsimystä. Yksi tällaisista on vesihanasta tippuvien pisaroiden aiheuttama ääni.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet äänen todellisen aiheuttajan, ja kuinka se voitaisiin ehkäistä. Aiheuttaja ei ole varsinaisesti tippa itsessään vaan veden pinnan alle jäänyt pieni ilmakupla. Se saa vedenpinnan tärisemään, aiheuttaen tutun ja monesti ärsyttävän äänen.

Äänen todellinen aiheuttaja on ollut tähän asti mysteeri. Se selvitettiin Scientific Reports -julkaisun mukaan Cambridgen yliopiston tutkjoiden toimesta kehittyneiden kameroiden ja äänitystekniikan avulla.

Ääni on mahdollista ehkäistä muuttamalla veden pintajännitystä. Käytännössä tämä onnistuu lisäämällä hanan alapuolella olevaan veteen esimerkiksi pesuainetta tai saippuaa.