Tutkimus paljasti: Älylaitteiden sininen valo aiheuttaa ryppyjä kasvoihin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Älypuhelimen käyttötavat ovat luoneet uusia sairauksia, kuten viestiniskan ja puutuneet peukalot. Osa ihmisistä on jäänyt koukkuun selfiekuvien ottamiseen. Nyt kännykän käytön on todettu aiheuttavan ryppyjä.

US National Library of Medicine on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan älylaitteiden ruudun sininen valo vanhentaa ihoa.

Sinisenä loistava valo aiheuttaa testien mukaan hyperpigmentaatiota, ihosolukon tulehduksia ja ennenaikaisia juonteita ja ryppyjä. Näyttöjen sinisävyinen ja kirkas valo on jo aiempien tutkimusten mukaan voinut vaurioittaa silmiä. Nyt sen on kerrottu vaikuttavan myös kasvojen ihoon.

Ongelman voi poistaa ruutuaikaa rajoittamalla. Yksi keino on suosia aurinkovoidetta, jossa on oma suojakertoimensa HEV-valolle, eli high energy visible -valolle. Ruudun valon voi asentaa myös yötilaan ja punasävytteiseksi.