Elämä menee päin honkia? Näihin voit vaikuttaa itse

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Toisinaan elämä menee pyrstölleen itsestään riippumattomien asioiden takia. Tällöin mieli laahaa maata ja olo on sietämätön. Vaikka ihminen ei pysty vaikuttamaan kaikkiin elämäänsä mullistaviin asioihin, voi hän kuitenkin panostaa omaan hyvinvointiin tuskankin keskellä.

Elämä voi heittää eteen kasan sontaa tai poikkeuksellisen rankkoja esteitä ja monttuja. Kaikesta voi kuitenkin selvitä pitämällä itsestään mahdollisimman hyvää huolta omien voimavarojen puitteissa. Synkkyydelle antautuminen saa usein tilanteen pahenemaan. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, vaan nousemalla voi löytää elämän aurinkoisemman puolen puolivahingossa.

Parasta positiivisuusterapiaa on hymyileminen ja tuttujen ihmisten kanssa keskusteleminen. Olipa kyseessä lähikaupan kassa, toimistosiivooja tai lastentarhantäti, kannattaa hänelle hymyillä ja vaihtaa muutama sana. Ihmisen yleisolemus kohenee myös silloin, kun hän tietää näyttävänsä hyvältä. Toisin sanoen itsetunnon piristysruiskeen voi saada pelkästään pukeutumalla hieman parempiin vaatteisiin – alusasuja myöten.

Liikunnalla on tutkitusti myönteinen vaikutus sekä mielialaan että yleiseen hyvinvointiin. Parhaimman hyödyn saa omanlaisestaan kuntoilusta, mikä tuntuu mieluisalta. Olipa kyseessä metsässä samoileminen tai tennispeli kaverin kanssa, ei sen etua hyvinvoinnille voi väheksyä. On tieteellisesti todistettu, että toisten ihmisten auttaminen lisää myös omaa hyvinvointia. Vapaaehtoistyö, kaverin muistaminen postikortilla tai puolison kehuminen maksavat itsensä takaisin hyvän olon kautta.

Maailma ei ole suoritusareena, jolla tulee tehdä mahdollisimman paljon ja tehokkaasti asioita. Ihmisellä on oikeus myös olla ja nauttia. Välillä on hyvä kuitenkin poistua mukavuusalueelta. Kannattaa myös elää siten kuin olisi saavuttanut suurimmatkin unelmansa. Realistisella otteella unelmaelämään asennoituminen muuttaa haaveet nopeammin todeksi.

Inhottavan olon velloessa voi muistuttaa itseään omista taidoistaan ja hyvistä puolistaan laatimalla listan sadasta asiasta, joissa on onnistunut tai etevä. Omassa elämässä on varmasti aina jotain kiitollisuudenaiheita. Arvosta itseäsi ja ole armollinen. Rakasta.