Näin naisen keho reagoi orgasmiin – sykähtelyä vaginassa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Naisten kyky saada orgasmeja vaihtelee, mutta yhteistä kaikille on kliimaksin aiheuttava suunnaton hyvän olon tunne. Aluksi kiihottuneen naisen sydämen syke nousee ja hengitys tihenee. Sen jälkeen käynnistyy lantion alueen aktiivisempi verenkierto.

Orgasmien biologista tarkoitusta ei tiedetä, mutta asiantuntijoiden mukaan naiset rakastuvat helpommin ja pysyvämmin orgasmeja tuottavaan kumppaniin. Ennen orgasmia naisen kehon lihakset jännittyvät ja hänen rintansa turpoavat hieman. Nännit kovettuvat ja osa ihosta nousee kananlihalle. Samalla hänen klitoriksensa laajenee.

Naiset voivat huomata kiihottuessaan luonnollista liukastusainetta vaginassaa. Kosteus tekee yhdynnästä nautittavampaa, joten naisten keho tuottaa usein liukastetta omatoimisesti. Häpyhuulet turpoavat kiihottumisen edetessä ja vagina laajenee valmistautuessaan mahdolliseen penetraatioon. Tämä johtuu puolestaan siitä, että verenkierto keskittyy eroottisesti virittyneessä tilassa genitaalialueen ympäristöön ja lantioon.

Kiihottumistilan kasvaessa sukupuolielimien turpeusefekti voi lisääntyä entisestään, kunnes juuri ennen orgasmia klitoris pienenee puolella. Kun nainen saavuttaa orgasmin, sävähtelee iho nautinnosta ja kehon lihakset alkavat supistella. Laukeaminen kohottaa hetkellisesti lisää verenpainetta, hengitystiheyttä ja sykettä.

Vagina, ulkoiset sukupuolielimet, kohtu ja anus supistelevat rytmikkäästi pulssimaisesti joka toinen sekunti. Kevyessä orgasmissa supistelua tapahtuu alle viisi kertaa, kun voimakkaassa sitä voi jatkua jopa puolen minuutin ajan 15 sykähdyksen verran, Popsugar listaa.