Huono aamu pilaa koko päivän – tutkijat varoittavat nyt seurauksista

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lähes jokainen on varmasti kokenut joskus päivän, joka on alkanut niin huonosti jo aamulla, että päivän odottaisi vain olevan ohi. Nyt tutkijat ovat huomanneet, että pilalle mennyt aamu todella vaikuttaa ihmisiin ja heidän koko loppupäiväänsä negatiivisesti.

Daily Mail -sivusto kertoo Pennsylvanian yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa tarkkailtiin 240 aikuisen aivojen toimintaa ja stressitasoja. Tutkijat huomasivat, että aamulla koettu stressi ja mielipaha vaikuttavat negatiivisesti aivojen toimintaan.

Tutkijoiden mukaan aamulla stressaaminen ja ahdistuminen huonontaa aivojen toimintaa koko loppupäivän ajaksi. Mikäli henkilö ajatteli tulevan päivän olevan todella stressaava, hän tuli kokemaan stressin negatiiviset vaikutukset kehossaan ja aivoissaan vaikka mitään stressaavaa ei lopulta päivän aikana tapahtunutkaan.

Aamulla stressaaminen vaikutti muun muassa koehenkilöiden muistiin ja keskittymiseen negatiivisesti, minkä vuoksi he tekivät enemmän virheitä. Tutkijat kehottavatkin ihmisiä rentoutumaan aamulla ja panostamaan siihen, että aamut ovat rauhallisia ja seesteisiä, koska tämä vaikuttaa koko loppupäivän ajan omaan suorituskykyyn.