Sosiaalisella medialla ikäviä terveysvaikutuksia teini-ikäisiin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalisen median pitkäaikaisia vaikutuksia ei olla vielä voitu tutkia kunnolla, koska sosiaalisen median käyttäminen on edelleen melko tuore ilmiö. Viime aikoina sosiaalisen median haittavaikutuksista on alettu puhumaan kuitenkin entistä enemmän kun sen on huomattu vaikuttavan nuorten terveyteen negatiivisesti.

Aiemmin on huomattu, että sosiaalisen median jatkuva seuraaminen aiheuttaa lapsissa ja nuorissa masennusta. Nyt Daily Mail -sivusto kertoo uudesta kalifornialaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan se vaikuttaa teini-ikäisillä myös keskittymishäiriöiden syntymiseen.

Tutkimuksessa seurattiin 2.600 nuorta, jotka olivat iältään 15-16 -vuotiaita. Heidän keskittymiskykyään ja sosiaalisen median käyttämistä tarkkailtiin kahden vuoden ajan, minkä jälkeen tutkijat huomasivat, että jatkuva sosiaalisen median seuraaminen lyhensi nuorten aikajaksoa, jolloin he pystyivät keskittymään yhteen asiaan.

Sosiaalista mediaa useita tunteja päivässä käyttäville nuorille alkoi syntymään monia ADHD-oireita. He olivat ylivilkkaita, impulsiivisia ja kykenemättömiä tarkkailemaan ja keskittymään yhteen asiaan pitkäksi aikaa. Pahimpia oireet olivat nuorilla, jotka tarkkailivat sovelluksia jatkuvasti puhelimensa avulla.

Tutkijat huomasivat, että sosiaalisen median tarkkaileminen ja jatkuva ilmoitusten vastaanottaminen vaikuttivat myös nuorten kehittyviin aivoihin. Jatkuva keskittymisen katkaiseminen tekivät nuorista kärsimättömämpiä ja huonontivat heidän organisointikykyjään.