Etkö voi vastustaa finnien puristelemista? Siihen on tieteellinen selitys

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Finnien ja mustapäiden puristeleminen on ällöttävää, mutta silti monet saavat sen näkemisestä myös suurta nautintoa. Finnien puristelemista näyttävät videot ovat todella suosittuja YouTubessa, mikä kertookin siitä, että ihmiset haluavat tirkistellä toisen näppyjen puristelemista vaikka se vähän etoisikin.

Sandra Lee, joka tunnetaan Instagramissa ja YouTubessa paremmin nimellä Dr. Pimple Popper, jakaa hänen seuraajiensa iloksi videoita, joissa hän puristelee potilaidensa näppyjä ja mustapäitä.

Naisen kanavaa seuraa YouTubessa yli neljä miljoonaa ihmistä, mikä on ihotautilääkärin mukaan todella kiehtovaa.

Neurotieteilijä Heather Berlinin mukaan finnien puristelemiseen ja sellaista sisältöä näyttävien videoiden suosioon on olemassa tieteellinen syy. Ihmisillä on Berlinin mukaan sisäinen tarve pysyä terveinä ja saada mahdollisesti vaaralliset asiat poistettua kehostaan.

Heather Berlinin mukaan ihmisten luontaiseen käytökseen kuuluu halu poistaa kehosta kaikki ylimääräiset ja siihen kuulumattomat paiseet ja näppylät.

Kyseiset paiseet ovat voineet aikoinaan olla esimerkiksi loisia, joiden poistamisesta ihmisten mieli on ajan kuluessa tehnyt nautinnollista siksi, että ihminen poistaisi ne vaikka se sattuisi.

Heather Berlin selvensi Daily Mail -sivustolle, että tästä syystä finnien puristeleminen ja sen katsominen stimuloivat aivoissa osia, jotka vapauttavat kehoon dopamiinia.

Hyvän olon hormoni palkitsee aivoja, minkä vuoksi finnien puristeleminen on tietyllä tavalla nautinnollista ja palkitsevaa.