Kotitekoinen ilmastointilaite 32 eurolla – suomalaiset hullaantuivat nerokkaaseen niksiin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on saatu nauttia viime viikot historiallisen pitkästä hellejaksosta, joka on aiheuttanut ilmastointilaitteiden loppumisen kaupoista. Geniem-yrityksen blogissa esitellään nyt nerokas kotitekoinen ilmastointilaite, jonka tekemisen kustannukset ovat vaivaiset 32 euroa ja käyttökustannukset lähes mitättömät.

tee-se-itse kylmäkone #teinitsejasäästin #helle #insinööri #ilmastointi #ilmastointikone ohjeet https://www.geniem.fi/tee-se-itse-jaahdytyslaite-askel-askeleelta-ohjeet/

A post shared by Geniem (@geniemdev) on

Idean isä on Esa Heiskanen, joka päätti kokeilla miten hän saisi viilennettyä kotiaan paahtavissa helteissä. Kotitekoisen ilmastointilaitteen perusidea on siirtää jäädytetyn veden kylmyyttä huoneilmaan hyvin yksinkertaisella ja erittäin energiatehokkaalla tavalla.

– Tässä versiossa on myös se etu toisin kuin perinteisessä kompressorijäähdyttimessä, että se ei tuota kuumaa ilmaa joka pitää johtaa jonnekin asunnon ulkopuolelle, blogissa todetaan.

Rakentamiseen tarvitaan styroksinen kylmälaukku, pieni tuuletin, putkea ja jäädytettyjä vesipulloja. Perusideana on ohjata tuulettimella huoneilmaa kylmälaukkuun, jota jäädytetyt pullot viilentävät. Ilma ohjataan laukusta ulos putkea pitkin haluttuun paikkaan, kuten esimerkiksi sängynpäätyyn.

Kotitekoisen ilmastointilaitteen osaa rakentaa lähes kuka tahansa, ja sen tekeminen ei vie osien hankkimisen jälkeen puolta tuntia enempää. Testeissä laitteesta on saatu ulos jäädytettyjen pullojen määrästä riippuen jopa 12-asteista ilmaa.

Heiskasen idea on saanut nopeasti suuren suosion, sillä sosiaalisessa mediassa on julkaistu runsaasti kuvia suomalaisten tekemistä ilmastointilaitteista. Palaute on ainakin kuvatekstien mukaan ollut erittäin positiivista, eli laite todella toimii.

Hiukan pienempi kotelotuuletin mutta toimii. #ilmastointikone

A post shared by @ andruo on

Lisää viilennystä kuumiin öihin… #ilmastointikone #teeseitse #diy #aircooler

A post shared by Timo Paija (@nurmenmacenroe) on