Kannattaako meduusan polttamaan virtsata? Näin asiantuntija kommentoi vanhaa uskomusta

Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Lämpimien maiden matkakohteiden uimarannoilla saattaa piillä vaara meressä uivien meduusojen muodossa. Niiden lonkerot aiheuttavat kosketuksessa kivuliasta poltetta.

Muun muassa Frendit-sarjasta tutun uskomuksen mukaan meduusan polttamaa kohtaa kannattaa ensiapuna hoitaa virtsaamalla sen päälle. Tosiasiassa kyseessä on kutenkin pelkkä myytti, josta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Brittiläisen ITV-kanavan This Morning -aamuohjelman tohtori Zoe ei Metro-lehden mukaan suosittele virtsaamaan medusan polttamaan kohtaan. Se saattaa vain pahentaa asiaa, sillä virtsaan liittyy tulehtumisriski.

Virtsan sijaan haavaa neuvotaan putsaamaan merivedellä. Makea vesi saattaa sen sijaan tehdä kivusta vain voimakkaampaa. Ihoon jääneisiin piikkeihin tai lonkeroihin ei kannata koskea paljain käsin, vaan ne tulisi poistaa esimerkiksi pinsettien avulla.