Soivatko kellosi uuden kumppanin kanssa? Nämä ovat kuusi hälytysmerkkiä narsisteista

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Eräs nainen ihmetteli ystävilleen ääneen, ettei ollut tavannut yhden yhtäkään miehensä pitkäaikaista ystävää, vaikka he olivat olleet yhdessä jo vuoden ajan. Naisen ystävät järkyttyivät, sillä olihan hän kehunut miestään poikkeuksellisen hurmaavaksi ja suorastaan ylivertaiseksi ihmiseksi.

Moni tässä kohtaa jo arvaakin, että miehen persoonallisuus osoittautui lopulta todella turmiolliseksi naisen kannalta. Hän alisti ja kontrolloi naisystäväänsä. Lopulta hän yritti erottaa naisen omista vanhemmistaan – ystävät kun oli jo salakavalasti poistettu elämästä.

Nainen pääsi lopulta vuosien taistelun jälkeen eroon narsistista ja onnistui löytämään elämänsä uudelleen. Jälkikäteen hän on kuitenkin ihmetellyt, miksi ei huomannut vaaranmerkkejä tarpeeksi ajoissa.

Sen lisäksi, että poikkeuksellisen itsekkäällä ja röyhkeällä persoonallisuudella varustettu henkilö omaa harvoin ystäviä lapsuudesta, nuoruudesta tai opiskeluajoilta, ei hänen sosiaalinen verkostonsa ole muutenkaan kovin rikas.

Narsistit saattavat kerätä eräänlaista haaremia ympärilleen, mutta eniten he panostavat puolisonsa kontrolloimiseen ja häneltä saavutettuun ihailuun.

Jos uusi kumppanisi pröystäilee saavutuksillaan ilman todenperäisyyttä, voi hän olla hieman liian leuhka tasavertaisen parisuhteen muodostamiseen. Tällaiset ihmiset saavat usein muut tuntemaan itsensä vähäpätöisiksi, väsyneiksi ja jopa arvottomiksi.

Kaikki oleminen liittyy ainoastaan häneen, eikä hän osaa antaa empatiaa muille kuin itselleen. Hän ei innostu kumppaninsa saavutuksista.

Mikäli parisuhteessa tulee ongelmia, ovat aina muut syynä niihin. Sama pätee työyhteisöön, jossa narsistit onnistuvat vierittämään syyt muiden niskoille lähes poikkeuksetta.

He saattavat jopa uskotella kumppanilleen, että muut ovat työpaikalla hänelle kateellisia – onhan hän kertakaikkisen ylivertainen muihin ihmisiin nähden. Luota hälytyskelloihin. Kenenkään ei tule luopua omasta itsestään toisen ihmisen tähden.