Piilolinssi oli naisen silmäluomessa 28 vuoden ajan

Ohhoh! · Tim Isokivi

Silmäluomen taakse vuosikausiksi ajautuvat piilolinssit eivät ole pelkkää urbaania legendaa. Tämän sai taannoin huomata järkytyksekseen eräs brittinainen ja häntä hoitanut lääkäri.

42-vuotias nainen otti yhteyttä lääkäriin huomattuaan silmäluomessaan kivuliaan patin. Kuuden kuukauden aikana kasvanut patti näkyi lopulta jo kystana röntgenkuvassa. Kysta päätettiin lopulta leikata.

Leikkauksessa kystan sisältä paljastui kokonainen ehjä pilolinssi. Linssi vahingoittui vasta lääläreiden poistettua sen. Mikä oudointa, potilas ei ollut käyttänyt piilolinssejä 28 vuotta aikaisemmin tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.

Nainen oli kadottanut piilolinssin ollessaan 14-vuotias. Tuolloin sulkapallo oli osunut hänen vasempaan silmään. Perhe epäili piilolinssin pudonneen maahan, eikä sen katoamista ihmetelty sen koommin.

Piilolinssi oli siis pysytellyt kirjaimellisesti piilossa potilaan silmäluomessa liki 30 vuoden ajan. BMJ Case Reports -julkaisun mukaan naisen näkö ei vahingoittunut linssin tai sen ympärille muodostuneen kystan vaikutuksesta.

 

BMJ Case Reports