C-vitamiini ei vaikuta flunssaan – vanha uskomus romutettiin kerralla

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kerroimme aiemmin kanadalaisesta tutkimuksesta, jossa huomattiin, että keinotekoisilla vitamiinivalmisteilla ei ollut terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tutkimuksessa kuitenkin huomattin, että foolihappovalmisteiden ja joidenkin B-vitamiinilisäravinteiden avulla ihmisten sairastumisen riski sydän- ja verisuonitauteihin pieneni.

Nyt Daily Mail -sivusto kertoo 11.000 ihmisen avulla tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin C-vitamiinin vaikutusta esimerkiksi flunssaan ja sen kestoon.

Moni uskoo, että C-vitamiinin avulla flunssaa pystytään estämään ja sen kestoa lyhentämään, mutta tämä tieto osoittautui tutkimuksen myötä vääräksi.

Tutkijat eivät löytäneet mitään linkkiä sairastumisen riskillä ja flunssan kestolla C-vitamiinin nauttimisen kanssa. Kokeiden avulla saatiin selville, että C-vitamiini ei helpota flunssan oireita, lyhennä sairauden kestoa tai vähennä sairastumisen todennäköisyyttä.