Jounin Kaupan katolla massiivinen rakennelma: ”Jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen suosituin kyläkauppias Sampo Kaulanen on nykyisin televisiosta tuttu kaiken kansan Sampo. Ennen julkista uraansa hän teki kauppansa osalta merkittäviä ympäristöpäätöksiä, jotka ovat sittemmin toimineet esimerkkeinä monille muille kauppiaille koko maassa.

Nykyinen Jounin Kauppa on ollut valmistumisestaan lähtien Suomen vihrein kauppa, koska siellä esimerkiksi kylmälaitteet toteutettiin toisella tavalla kuin siihen saakka oli ollut tapana.

– Me toteutettiin uudenlainen kylmäaine järjestelmä missä ei käytetty ilmakehää tuhoavia aineita, vaan kylmäaineet korvattiin hiilidioksidilla. Tämän lisäksi Jounin Kaupassa otettiin käyttöön tehokas hukkalämmön talteenotto kylmälaitteista, jota käytetään rakennuksen lämmittämiseen, Sampo Kaulanen kertoo.

Kuva: Jounin Kauppa

Kylmälaitteiden uuteen teknologiaan, LED-valaistuksen ja maalämpöön siirtymisen lisäksi Kaulanen päätti viime kesänä rakennuttaa kaupan katolle valtaisan aurinkovoimalan, joka ei näy juuri lainkaan maanpinnalle. Ilmakuvissa sen sijaan paljastuu miten

– Viime kesänä polkastiin ”kairan suurin” aurinkovoimalaitos käyntiin. Minun ajatusmaailmassa jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa miten tämä maailma tulee rullaamaan. Jatkossakin ympäristö otetaan huomioon kun Jounin Kauppaa kehitetään. Toivon myös olevani näillä tempuilla esimerkkinä myös muille, Sampo Kaulanen kommentoi julkaisemansa videon yhteydessä.