Painaako stressi päälle? Näillä vinkeillä pysyt optimistisena

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Toisinaan suurellakin stressinsietokyvyllä varustettu ihminen tuntee, että painolasti kaatuu hänen niskaansa ja elämä ajautuu syöksykierteeseen. Jos kuorma on valmiiksi painava, voi yllättävä lisäharmi tehdä koko elämästä kaaottisen.

Asiat kannattaa aina pistää oikeanlaiseen perspektiiviin. Usein ihmiset stressaavat asioista, joita ei ole edes tapahtunut. Jossittelu on kuluttavaa, koska silloin unohtaa myös elää oikeassa hetkessä. Tarkasta oma hyvinvointi tarpeeksi usein. Kysy itseltäsi, oletko kunnossa. Jos vastaat kyllä, ei sinulla ole mitään hätää siinä hetkessä. Jos et, niin ota tauko tai pyydä apua.

Sosiaalisilla suhteilla on äärimmäisen suuri merkitys stressaavassa elämäntilanteessa. Kannattaa suosia ystäväpiiriinsä ihmisiä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita elämästäsi ja valmiita auttamaan. He myös kannustavat ja opastavat. Pyydä viideltä parhaimmaltasi ystävältä hankalassa tilanteessa oloa helpottavia kuvia, kissavideoita, meemejä, tukisanoja tai mitä tahansa, mikä parantaa fiilistä.

Meditointi ja mindfulness voivat kuulostaa mahdottomilta tilanteessa, jossa stressi ja ahdistus ovat kohonneet vuosisadan sfääreihin. Onneksi avuksi voi ladata sovelluksia. Ota viisi minuuttia omaa aikaa ja nauti ohjatusta harjoituksesta, PureWow vinkkaa.

Kun tuntuu, että koko elämä on leviämässä käsiin, kannattaa oloa helpottaa esimerkiksi rauhoittavalla teehetkellä. Piparminttuteen on tieteellisesti todistettu rauhoittavan elimistöä ja hermostoa. Kupponen kuumaa on nopea ja tehokas tapa laukaista jännitystä.

Positiivinen visualisointi on äärimmäisen tehokasta treeniä aivoille, jotta ne oppivat ajattelemaan kaiken kaaoksen keskellä myös elämää paremmalta kantilta. Kuvittele, että kaikki menee täydellisesti tai juuri kuten haluat. Tilanne voi olla nyt vaikea, mutta se ei todennäköisesti ole sitä ainiaan. Näe itsesi onnistuneena ja stressin selättäneenä.

Todella ahdistuneena tai jopa ylistressaantuneena voi olla vaikea hahmottaa elämästään aurinkoisempia asioita. Sanotaan, että pessimisti ei pety koskaan, mutta tutkimukset osoittavat realististen optimistien ja positiivisten ihmisten olevan onnellisempia ja saavuttavan parempia asioita elämässään. Ajattele mukavia asioita, ole kiitollinen pienistäkin jutuista ja kuuntele lempimusiikkiasi, sillä nämä toimet poistavat varmasti stressiä.