Nainen sai kroonisen maksatulehduksen – söi liikaa kurkumiinikapseleita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aasialaista maustekurkumaa on kutsuttu superfoodiksi sen runsaiden terveysominaisuuksien ansioista. Eikä turhaan, sillä kurkumalla on todettu olevan kipua lievittäviä etuja sekä sitä on hyödynnetty bakteerien ja virusten torjumisessa.

Kurkuman on myös tutkittu suojaavan muistia ja mielialaa. Ihmiset nauttivat maaustekurkuman juurista uutettua kurkumiinia kapseleiden muodossa.

BMJ Case Reports on julkaissut raportin, jonka mukaan 71-vuotias nainen oli saanut kroonisen maksatulehduksen nautittuaan säännöllisesti kurkumiinikapseleita. Hänen maksaansa oli muodostunut autoimmuunihepatiitti. Sairaus voi pahimmillaan johtaa kirroosin jälkeen maksansiirtoon.

Nainen oli nauttinut yhteensä 20 eri lisäravinnetta. Hän oli syönyt kurkumiinikapseleita kahdeksan kuukauden ajan. Nainen lopetti tuotteen käytön ja kertoi kapseleista myös lääkäreilleen. Hänen maksa-arvonsa palautuivat myöhemmin normaaliksi, mutta lääkintähenkilökunta epäili kurkumiinia maksavaivojen syyksi. Asiaa ei kuitenkaan pystytty todistamaan vedenpitävästi.

Mikäli ei halua nauttia kurkumiinia lisäravinteena purkista, voi sitä saada kurkumamausteesta. Mauste sopii esimerkiksi kalaruokien kanssa nautittavaksi, koska se reagoi rasvaisissa kaloissa olevan omega-3-rasvahappojen kanssa myönteisesti.