Ruotsalaistyttö löysi järvestä 1 500 vuotta vanhan miekan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kahdeksanvuotias ruotsalaistyttö on tehnyt satumaisen löydön kahlatessaan perheensä kesämökin läheisessä järvessä. Sen pohjassa makasi yli tuhat vuotta vanha miekka.

Saga Vanecek oli kahlaamassa Vidösternin järvessä, kun hän löysi sen pohjasta kepiksi luulemansa esineen. Hän huomasi terävässä esineessä olevan kahvan ja nosti sen ylös, huutaen isälleen löytäneensä miekan.

Perheen tutkiessa esinettä heille selvisi, että tytär saattaisi olla oikeassa. Jönköpingin museon arkeologi Annie Rosen vahvisti löydöksen muinaiseksi miekaksi. Hämmästyttävän hyvin säilyneen miekan arvioidaan The Local -sivuston mukaan olevan 1.500 vuotta vanha.

Kesällä tapahtuneen löydöksen ansiosta Saga Vaneckin on vitsailtu olevan Ruotsin todellinen kuningatar kuten kuningas Artturin ja järvessä elävän naisen legendassa. Vidöströmin järvestä on sittemmin löytynyt myös 300-luvulta peräisin olevaksi uskottu rintaneula.

 

View this post on Instagram

Här är svärdet! När åttaåriga Saga badade i Vidöstern i somras trampade hon på något hårt och fann … ett järnålderssvärd! Hennes familj kontaktade Annie Rosén vid Jönköpings läns museum som konstaterade att det var ett spektakulärt fynd. Nu finns svärdet hos konservator. Bilden visar hur svärdet såg ut precis när det dragits upp ur dyn. Våra arkeologer och länsstyrelsen har undersökt platsen och även funnit ett dräktsmycke från 300-400 talet e.Kr. Idag fortsätter vi eftersökningarna efter fler föremål som tillsammans skulle kunna förklara hur våra fynd ska tolkas. Läs mer på vår hemsida! #jönköpingslänsmuseum #kulturmiljö #arkeologi

A post shared by Jönköpings läns museum (@jonkopingslansmuseum) on

It's official! With today's press release we can finally reveal what Saga found in Lake Vidösten this summer… a sword…

Publiée par Andy Vanecek sur Mercredi 3 octobre 2018