Psykopaatit ja narsistit yrittävät hallita exiään – ystävyys voi olla petollista

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Persoonallisuushäiriöisiä ihmisiä on jokapäiväisessä elämässä. He voivat olla ystäviäsi, työkavereitasi tai jopa perheenjäseniäsi. Myös entinen kumppani voi yrittää hallita sinua edelleen valheellisella roolilla, etenkin jos hän on hypännyt parisuhteesta ystäväpiiriin.

Kuulostaa suloiselta, että entinen puoliso tukee päätöstä siirtyä rakkauselämässä eteenpäin ja hän haluaa edelleen pysyä ystävänä. Ihmiset voivat ajatella, että vaikka kumppanuus ei toiminut kahden ihmisen kohdalla romattisella tasolla, ei se tarkoita, etteivät ihmiset voisi olla ystäviä keskenään. Toisinaan exän tarkoitusperät voivat olla kieroutuneemmat.

Oaklandin yliopisto on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan ex-kumppanin kanssa ystävyyssuhteessa elävillä voi olla vakavia persoonallisuushäiriöitä. Personality and Individual Differences -julkaisussa esitelty tutkimus osoittaa, että ex-puolison kanssa kaveeraavilla on usein narsistisia ja psykopaattisia persoonallisuuspiirteitä.

Vaikka ystävyyttä voidaan jossain määrin pitää suurisydämisenä eleenä, saattavat tarkoitusperät olla todellisuudessa kaikkea muuta kuin entisen kumppanin etua ajavia.

Tutkimuksessa selvitettiin 861 ihmisen persoonallisuuspiirteitä ja heidän entisiä parisuhteitaan. Psykopaattiset exät eivät halua luopua entisen kumppanin avulla saavutetuista eduista ja hyödyistä.

Toisaalta he pystyvät ystävyyden avulla naamioimaan sen, että hallitsevat exää edelleen jollain tasolla. Nämä ihmiset manipuloivat ja ajavat omaa etuaan. Mikäli suhde pysyy terveissä ja rehellisissä uomissa, on ystävyys mahdollinen myös eron jälkeen. Jos suhteeseen liittyy kiristystä, toisen edun ajamista tai jonkinlaisia vaateita, ovat tarkoitusperät pielessä.