Varo piilosokeria! Näin paljon sokeria saat syödä päivässä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet terveellisinä pidetyt ruoat sisältävät piilotettua sokeria. Kuivatut hedelmät, maustetut rahkat, jogurtit ja myslit sisältävät yllättävän määrän sokeria. Terveellisiltäkin vaikuttavien välipalojen takaa kannattaa aina lukea ravintosisältö varmistuakseen sokerin määrästä.

Women’s Health -sivuston mukaan ihmisten tulisi rajoittaa sokerin syömistä ja tarkkailla sen saantia päivänsä aikana. Sokerin ei tulisi ylittää kymmentä prosenttia koko päivän aikana nautittujen kalorien määrästä.

Mikäli henkilö syö päivänsä aikana noin 2.000 kilokaloria, sokerin määrä saisi olla noin 52 grammaa, joka vastaa 12 teelusikallista sokeria. Lisättyä sokeria on yleensä kaikessa prosessoidussa ruoassa, leivonnassa ja makeisissa, joten etenkin niiden suhteen ihmisten tulee olla erityisen tarkkana.

Myös hedelmät sisältävät sokeria, mutta niiden syömistä ei tarvitse hedelmien luonnollisen sokeripitoisuuden vuoksi rajoittaa, koska hedelmien positiiviset terveysvaikutukset kompensoivat sokeria. Terveellisesti syövien ihmisten kannattaa muistaa, että myös monien suosima luomuhunaja edustaa sokeria ravinnossa aivan samalla tavalla kuin epäterveellisempi valkoinenkin sokeri.