Jalkaterapeutti paljasti 4 juoksijoiden yleisintä virhettä

Fitness Lifestyle Terveys Urheilu · Terhi Piiroinen

Juoksu on suosittu ja nautinnollinen harrastus, johon voi jäädä jopa koukkuun. Säännöllisellä juoksemisella voi kohottaa tehokkaasti kuntoa ja saavuttaa euforisen olotilan. Juoksu on tekniikkalaji, jota voi opetella juoksukouluissa.

Jalkaterapeutti, newyorkilainen podiatri Casey Ann Pidich, on vinkannut PureWow-sivustolle neljä yleisintä virhettä, mitä juoksuharrastajat tekevät. Virheet kostautuvat usein jalkakipuina. Juoksulenkille ei tulisi esimerkiksi koskaan lähteä ilman sukkia. Markkinoilla on juoksemiseen varta vasten tarkoitettuja sukkia, jotka ehkäisevät rakkuloiden ja hiertymien muodostumista.

Juoksulenkkareita hankkiessa kannattaa suosia oikean mallista ja kokoista kenkää. Kengän ulkonäkö on viimeinen asia, johon juoksijan kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka nätit knegät olisivat juoksulenkin piristysruiske, on tärkeämpää se, että jalka mahtuu liikkumaan oikein kengässä ja antaa tarvittavaa tukea jalalle.

Myös juoksuympäristö määrittelee kengän ominaisuuksia. Jos on lähdössä jonkinlaiseen juoksutapahtumaan tai kilpailuun, kannattaa aina panna mielummin vanhat lenkkarit jalkaan kuin aiheuttaa jaloille kipua uusilla jalkineilla. Kenkien sisäänajo vaatii aikaa.

Älä lähde juoksemaan kipeällä jalalla. Lenkin jälkeen on normaalia kokea epämiellyttäviä tuntemuksia lihaksistoissa, mutta mikäli vain toinen jaloista on turvonnut ja kipeä, on jokin todennäköisesti pielessä ja vaatii lääkärin tarkastusta.