Voiko chili laihduttaa? Nämä aineenvaihduntamyytit kumottiin

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jokaisen ihmisen aineenvaihdunta on yksilöllinen, ja siksi esimerkiksi tietynlaiset syömiseen liittyvät yleissuositukset eivät toimi kaikkien kohdalla. Aineenvaihdunta ei välttämättä häiriinny, jos syö monen pienen aterian sijaan yhden isomman satsin ravintoa kerralla.

Laihduttajille suositellaan montaa pientä ateriaa päivittäin. Ravintoterapeutti Maggie Michalczykin mukaan kyseessä on aineenvaihdunnan parantamista koskeva myytti, sillä usein aterioiminen voi aiheuttaa liian suuren kalorimäärän nauttimisen päivän aikana.

Hän suosittelee kiinnittämään enemmän huomiota päivittäiseen kalorimäärään kuin annosmäärään, Men’s Health raportoi.

Aterioiden väliin jättäminen ei myöskään hidasta aineenvaihduntaa. Sen sijaan nälkä saattaa heijastua myöhempään ateriaan ylensyömisenä. Osa ihmisistä luottaa kahvin tai vihreän teen voimaan aineenvaihdunnan parantajana. Tämä pätee ravintoterapeutin mukaan vain muutaman tunnin ajan. Kofeiinijuomia ei tule juoda liikaa, koska tällöin ne voivat aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä elimistölle.

Aineenvaihdunta muuttuu iän ja geeniperimän mukaan, mutta siihen voi myös vaikuttaa ulkoisilla tekijöillä. Esimerkiksi lihasten kasvattaminen kiihdyttää rasvan palamista ja säännöllinen aerobinen kuntoharjoittelu tehostaa aineenvaihduntaa. Myös tulisen ruoan on tutkittu parantavan aineenvaihduntaa, mutta vaikutus on lyhytaikainen, eikä chilin avulla pelkästään voi laihduttaa.