Facebook-hakkerit vaativat nyt lunnaita – mukana myös suomalaisia uhreja

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina rikolliset hakkerit ovat etsineet uhreja erityisen paljon sieltä missä heitä on eniten, eli Facebookista. Yhteisöpalvelun 1,5 miljardia viikottaista käyttäjää muodostavat hedelmällisen alustan lukemattomille huijauksille. Eräs niistä kohdistuu nyt myös suomalaisiin käyttäjiin.

Staran tänään tietoon saamassa esimerkkitapauksessa erään suomalaisen mainostoimiston käyttämään osoitteeseen tuli kiristysviesti. Siinä väitetään, että käyttäjätili olisi saanut haltuun ja sen vapauttamiseksi vaaditaan lunnaita. Muussa tapauksessa hakkeri paljastaisi haltuunsa saamat intiimit kuvakaappaukset. Hakkeri väittää saaneensa salasanan tietoonsa hakkeroituaan wifi-tukiaseman.

– Otin kuvakaappauksia intiimeistä verkkosivustoista, joissa pidit hauskaa. Otin myös kuvia sinun tekemisistäsi tietokoneesi kameralla. Se onnistui hyvin. Uskon, että et halua sukulaistesi, ystäviesi tai kollegojesi nähtäväksi. Minusta 867 dollaria on pieni hinta minun pitämisestä hiljaisena, hakkerin viestissä todetaan.

Tässä tapauksessa kyse on kuitenkin käyttäjätunnuksesta, jota on käytetty ainoastaan mainostoimiston asiakkaiden Facebook-tilien markkinointien hallinnointiin, eli käyttäjätiliä ei ole käytetty missään muualla. Sillä ei ole myöskään käytetty muita verkkosivustoja, joten hakkerin kertomus ei voi pitää paikkaansa.

Staralle asiasta vinkattiin, koska yritys haluaa varoittaa muita suomalaisia hakkereiden huijauksista. Vastaavia huijauksia on levinnyt verkossa jo vuosien ajan, mutta ilmeisesti nyt kohteeksi ovat joutuneet myös yhä useammat suomalaiset. Asiantuntijat ovat jo aiemmin neuvoneet joka tapauksessa peittämään tietokoneiden kamerat esimerkiksi tarralla tai teipinpalalla silloin, kun niitä ei käytetä.