Hevosten nukutusainetta masennukseen? Ketamiinia testataan Yhdysvalloissa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Eläinten ja ihmisten nukutukseen käytetty ketamiini toimii myös masennuslääkkeenä. Yksi ketamiinilla mielenterveysongelmiaan hoitaneista on chicagolainen Lauren Pestikas. Hänen mukaansa ketamiini toimii paremmin kuin hänen aiemmin käyttämänsä masennuslääkkeet.

Ketamiinia on käytetty myös päihteenä, koska se muuttaa tajuntaa ja aistihavaintoja hallusinogeenisten ominaisuuksiensa vuoksi. Sitä on testattu myös riippuvuuksien hoidossa. Pestikas kertoo saaneensa ketamiinista kaivattua apua masennusoireisiinsa.

Ketamiinin vaikutukset näkyvät masennuspotilailla jo tuntien kuluttua annoksen ottamisesta. Sen käyttöä tulee kuitenkin tutkia laajemmin ja pidempään, jotta ketamiini voitaisiin hyväksyä osaksi masennuksen tehokkaampaa hoitamista. Kuten kaikilla lääkeaineilla, on myös ketamiinilla todettu haitallisia sivuvaikutuksia potilaille.