Asiantuntija: ”Ihmisten pitää luopua vessapaperista”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Brittiläinen kirjailija Rose George on myös vessa-asioiden asiantuntija. Hän on kirjoittanut ja julkaissut The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters -nimisen teoksen, ja jakaa nyt ohjeitaan pepun pyyhkimiseen liittyen.

– Vessapaperit ainoastaan siirtävät ulostetta, mutta ne eivät poista bakteereita tai puhdista anusta. Ajattele, että peseytyisit kuivalla pyyhkeellä suihkun sijaan, Rose George kertoo Tonic-julkaisulle.

Suomessa on käsisuihkut ja monessa muussa maassa bideet. Nainen suosittelee ihmisiä käyttämään puhdistavaa vettä pelkällä paperilla hankaamisen sijaan. Vessapaperi voi pahimmillaan aiheuttaa peräpukamia, fisteleitä, virtsatien tulehduksia ja peräaukon haavaumia. Jos suihkua ei ole saatavilla, tulee hänen mukaansa pyyhkiä peräosasto kosteuspyyhkeellä kakkoshädän jälkeen.