Tutkijat: ”Komeetta voi olla avaruusalus toisesta sivilisaatiosta”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tutkijat havaitsivat viime vuoden marraskuussa aurinkokuntamme ulkopuolelta saapuneen Oumuamua-taivaankappaleesta, jota epäiltiin asteroidiksi. Sittemmin sen tulkittiin kuitenkin olevan komeetta, vaikka taivaankappaleella ei olekaan pyrstöä. Nyt tutkijoilta on tullut uutta hämmentävää tietoa.

114.000 kilometrin tuntinopeudella kiitävä Oumuamua on herättänyt runsaasti huomiota, sillä sen uskotaan olevan peräisin toisesta aurinkokunnasta. Taaannoin tutkijat skannasivat sitä radiosignaalien varalta varmistaakseen, ettei kyseessä ole keinotekoinen avaruusalus. Nyt asiasta on tullut myös toisenlaisia näkemyksiä.

Vielä ainakin toistaiseksi komeetaksi tulkittu Oumuamua ei kuitenkaan noudata muodoltaan, koostumukseltaan ja lentoradaltaan tavallisia asteroidien ja komeettojen vastaavia. Kaiken lisäksi sen nopeus näyttää kiihtyneen, mikä ei ole tavallista. Siksi Harvardin tutkijat ovat nyt esittäneet näkemyksen, että Oumuamua on mahdollisesti avaruusalus toisesta aurinkokunnasta.

12. marraskuuta julkaistavassa The Astrophysical Journal Letters -lehden artikkelissa kerrotaan, että Oumuamua voi olla maapallon liepeille toisesta sivilisaatiosta lähetetty avaruusalus. Harvardin avaruustieteen laitoksen johtaja Avi Loeb kertoi NBC Newsille, että tutkijoiden mukaan aluksen nopeuden kiihtyminen sen kulkiessa Auringon ohi voisi tarkoittaa, että alus voi saada liike-energiansa siihen osuvasta valosta.

Ihmiskunnalla on ollut suunnitelmia samankaltaisten alusten lähettämiseksi muihin aurinkokuntiin, mutta maapallolla teknologia ei ole kuitenkaan ollut vielä hankkeen toteuttamiseksi tarvittavalla tasolla. Teoria avaruusaluksesta ei ole vakuuttanut muita tutkijoita, ja esimerkiksi avaruustutkija Shmuel Bialyn mukaan kyseessä on eksoottinen teoria. SETI-tutkija Seth Shostakin mielestä Oumuamualle on olemassa paljon muitakin selityksiä.