Tällainen on uusi maailman korkein patsas – kuin kaksi Vapaudenpatsasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman korkeimmalle kohoavan patsaan tittelillä on uusi haltija. Se kuuluu nykyään Intian Sadhu-saarelle pystytetylle Statue of Unity, eli Yhtenäisyyden patsaalle.

Patsas esittää Sardar Vallabhbhai Patelia, joka oli Intian ensimmäinen varapääministeri ja merkittävä henkilö maan itsenäisyystaistelussa. BBC:n mukaan lähes 380 miljoonaa euroa maksanut monumentti rakennettiin yhteensä 33 kuukaudessa.

182 metriin kohoava Yhtenäisyyden patsas on jopa kaksi kertaa New Yorkin Vapaudenpatsasta korkeampi. Se jättää myös varjoonsa aikaisemmin maailman korkeimman patsaan titteliä pidelleen Kiinan Zhongyuanin Buddhan.

 

View this post on Instagram

Prime Minister Narendra Modi unveiled the Statue of Unity in Gujarat on Wednesday. . . . Built at a cost of about Rs 3,000 crore, and standing at a height of 182 metres, Vallabhbhai Patel’s statue is the tallest in the world and has surpassed China’s Spring Temple Buddha (128 metres). Modi dedicated the statue to the nation on the 143rd birth anniversary of the country’s first home minister. . . . Leaders across political parties on Wednesday remembered Sardar Vallabhbhai Patel for his “strong leadership” and “steely will” on the occasion of his 143rd birth anniversary, but criticised the decision of the Narendra Modi government to unveil a 182 metre-high statue of Patel in Gujarat’s Narmada district. . . . Congress President Rahul Gandhi said it was ironic that Patel’s statue had been inaugurated “but every institution he helped build is being smashed”. . . . (📸: PTI) #sardarpatel #sardarvallabhbhaipatel #statueofunity #narendramodi #modi #india #incredibleindia #china

A post shared by Scroll.in (@scroll_in) on