Espanjassa eletään pisimpään – mañana, mañana toimii

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Espanjalaiset osaavat ottaa elämisen rennosti. He viettävät siestaa ja kerääntyvät iltaisin viettämään aikaa läheisten ihmisten kanssa. Kun stressittömän ilmapiirin yhdistää terveelliseen ruokavalioon, on tuloksena maailman pisimpään elävä kansa.

Espanjalaisten eliniänodote on maailman pisin. Vuonna 2040 espanjalainen elää keskimäärin 85,8-vuotiaaksi. Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) -tutkimuslaitoksen suorittaman analyysin mukaan ihmisten eliniän odotteeseen vaikuttavat eniten seuraavien vuosikymmenten aikana ylipaino, kohonnut verenpaine ja verensokeri sekä tupakan ja alkoholin käyttö. Espanjassa puolestaan nautitaan maailman terveellisimmäksi todettua Välimeren ruokavaliota.

Suomi on listan sijalla 13. ja vuonna 2040 suomalaisten eliniänodote on raportin mukaan 84 vuotta. Espanjan jälkeen on Japani, Singapore, Sveitsi, Portugal, Italia, Israel, Ranska, Luxemburg ja Australia. Ruotsi on sijalla 11., Yhdistynyt kuningaskunta on 23. ja Yhdysvallat vasta sijalla 64. Raportteihin voi tutustua täällä.